Quilt of Enlightenment
Bayview Public Library, San Francisco, CA
2012—01
The library derives spaces from the nature of a quilt in which four flights of program strips are “woven” together in alternating directions simulating a dense network of knowledge. Each floor is divided into strips of space which decrease in width as one goes up to accommodate for an increase in density as the experience on each floor transitions from public to private, social gathering to personal search. The ceiling height from floor to floor also increases to heighten the progression toward the final “holy” experience as one enters the vast collection of stored information. As one rises through this progression of density, each space, through the thinning of volumes decreases in noise level, and provides an increasingly private experience. The cladding also becomes denser upon the ascend and further helps to focus the mentality as the user weaves between the dark and the light, the sealed book vaults and the frosted glass walkways. As one returns downward their newfound clarity sets in while the cladding opens up to allow in a more dappled light. The spaces widen as the environment, becomes increasingly social. Voices and movement begin to infiltrate the space and welcome the individual back in to the community where they can share and indulge in their recent enlightenment.

Thomas Fowler Studio
California Polytechnic University San Luis Obispo


ACSA Steel Competition 2012-13 Honorable Mention ︎